5 tips til et bedre og mere harmonisk børneværelse

Er der et nyt familiemedlem på vej? Har du allerede et barn, som trænger til et nyt værelses? Er familien flyttet i et nyt hjem? Uanset hvilken situation, du står i, lyder det som om, at lidt inspiration og gode råd til børneværelset er velkommen.

Det er trods alt et vigtigt rum, så alt skal helst gå op i en højere enhed.

Børneværelset er vigtigt

Børneværelset kan have en stor effekt på ens barndom, og derfor er det vigtigt, at du som forælder, overvejer hvordan du kan skabe det bedste værelse for dit barn. Et barn har brug for privatliv og et sted, som kan være deres helt eget, og det er blandt andet den rolle, som børneværelset spiller.

Det kan være en svær balance, når de både skal lege, sove, lave lektier og klæde sig på i samme rum, men med den rette harmoni vil det føles helt naturligt og med mindre distraktioner. Men hvordan opnår man det?

1: Skab orden med opbevaringskasser

En god måde, hvorpå du og dit barn kan skabe orden i børneværelset, er ved at bruge opbevaringskasser. Det kan nemlig være fristende som barn bare at smide alting rundt omkring på gulvet, men det er ikke en god løsning; det roder, det distraherer, og man kan komme til at træde på det, hvilket både går ud over legetøjet og fodens ejermand.

Her er det simpelt bare at putte det i en opbevaringskasse, f.eks. en af disse stabile opbevaringskasser i træ fra Hübsch og sætte kassen på en hylde. Det går hurtigt, for legetøjet må jo gerne ligge hulter til bulter i kassen, så det er en nem måde at holde orden og lære barnet at rydde op. Med tiden vil barnet måske blive træt af, at legetøjet er rodet og svært at tage frem hurtigt, og dermed skabe deres eget system af orden i opbevaringskasserne.

2: Skab ro med en god seng

Når der er orden i værelset, bliver det nemmere for dit barn at finde ro, når det er sengetid. Når der ikke er legetøj over det hele, bliver barnet mindre distraheret og kan bedre fokusere på sin nattesøvn. Søvnen kræver en god seng, og det er ikke altid noget, der er helt nemt.

Du kan købe den dyreste seng i verden, og det er alligevel ikke sikkert, at det er det bedste for dit barn. Mange børn er nemlig bange for mørke, og hvad der kan gemme sig under sengen, så den rette seng er typisk en seng med opbevaring under den. Her kan man så stille f.eks. Lego opbevaringskasser eller lign.

Når barnet ved, at der fysisk ikke er plads til et monster under sengen, kan det skabe stor tryghed.

3: Skab tryghed

Lidt lys på værelset kan også hjælpe med trygheden, men det skal helst undgås, da det kan forstyrre søvnen. Hjernen bliver automatisk mere træt i mørke og automatisk mere vågen i lys, og derfor er det utrolig vigtigt, at børneværelset er mørkt nok til at frembringe den nødvendige træthed.

Det kan for eksempel hjælpe med mørklægningsgardiner, så barnets søvn ikke bliver påvirket af solens lys. Søvn er vigtigt for mennesker i alle aldre, men især for børn, da hjernen stadig er i gang med sin udvikling.

En anden måde, hvorpå du kan skabe tryghed for dit barn om natten, er ved at købe en kugledyne. En kugledyne, også kaldet en tyngdedyne, er en dyne, som har ekstra vægt. Det betyder, at dynen lægger sig tæt omkring kroppen, og det er der mange, der finder tryghed i. Sådan en dyne kan forbedre søvnkvaliteten markant, og både børn og voksne oplever, at den hjælper imod stress og angst. Hvis dit barn har problemer med søvnen, kan sådan en dyne eventuelt være en del af løsningen. Du kan nemt finde tyngdedyner på tilbud online og se, om det er det rigtige for dit barn.

4: Skab sjov med fantasi

Du skal ikke være bange for at bruge fantasien, når I skal indrette børneværelset. Det er trods alt et børneværelse, så der skal være plads til sjov. Værelset behøver ikke at passe med resten af hjemmets indretningsstil, fordi værelset er ikke dit og din stil; det er dit barns værelse.

Der skal være plads til farverige gardiner, sengetøj med sjove motiver og andre ting, der skaber dynamik og sjov. Æstetik er ikke det vigtigste på et børneværelse; værelset kan sagtens være harmonisk og praktisk samtidig med, at det ikke ligner noget upersonligt fra et boligblad.

Man kan også lade opbevaringen være en del af legen, f.eks. med de førnævnte legokasser, en Minecraft opbevaringskasse eller lign.

5: Lad barnet vælge selv

Børn når hurtigt en alder, hvor de kan udtrykke meninger og have præferencer, så du skal endelig lade dem være med til at tage beslutninger. Mange forældre er usikre på at lade deres børn vælge, for tænk nu, hvis de ændre deres mening næste dag?

Det behøver du ikke at være så nervøs for; mange børn ser det nemlig som en ære, når deres forældre lader dem bestemme selv, så de vil ofte være meget stolte af det, når deres beslutning træder i kraft og deres indflydelse kan ses på værelset. Det er et ansvar, som mange børn bliver glade for at få, og som de også lærer meget af.

Derudover skal du huske på, at intet er permanent; måske skal noget laves om igen om et par år, men så betydeligt er det alligevel ikke, og det er noget, som vil gøre dit barn meget glad. Måske er de vilde med en bestemt superhelt lige nu og vil gerne have malet et billede eller lavet et klistermærke af helten direkte på væggen; det kan føles som en stor beslutning, men det kan altid males over igen eller på anden måde fjernes, når barnet er vokset ud af den fase.

De kan også være med til selv at vælge opbevaringskassen - f.eks. kan man få mange forskellige opbevaringskasser med dyr fra 3 Sprouts, og her vil det være oplagt at lade dit barn selv vælge hvilke(t) dyr det vil have.

Det bedste værelse til dit barn

Det med børneværelser er ikke altid nemt, men der gemmer sig mange vigtige lektioner og gode oplevelser iblandt indretningen af værelset. Med orden, opbevaring, plads til leg og fantasi, kan du og dit barn skabe et skønt værelse, som vil være det perfekte miljø for dit barn. Det skal laves om igen engang, da dit barn jo er i konstant udvikling, men du kan bringe dem meget glæde netop nu.

Menu
Top